Want your
own Fotopage?






 
UKiR

By: UKiR PHoToGRaPHY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[Archive]
Wednesday, 10-Nov-2010 23:45 Email | Share | | Bookmark
LAMA TAK LOGIN FOTOPAGES NI...

Setelah sekian lama aku tak login fotopages malam ini tergerak hati nak tgk balik hehehe, tak sangka sevey dimana aku upload gambar untuk pamer di fotopages ni dah ok rupa nyer, semua picture-picture lama aku dapat di lihat kembali hehehe...

Apa pun kawan-kawan boleh melihat gambar-gambar terkini dari saya di www.ukir.com.my atau terus sahaja ke facebook saya...Tengkiu all...




Search My Facebook By :
By Email : azahar_81@yahoo.com
By Name : Azahar Ukir

Tengkiu To All
Azahar Rosli
UKiR Production - UKiR Photography
Contact : +6012 258 1040
YM! : azahar_81


Tuesday, 1-Dec-2009 12:11 Email | Share | | Bookmark
GANGGUAN PERKHIDMATAN

Saya memohon maaf to all customer dan kawan-kawan kerana fotopages saya kini menhadapi sedikit masalah, ini berpunca dari masalah sever laman web picoodle dimana tempat saya meng upload kan gambar...Diharap masalah ini tidak berpanjangan...Untuk sementara waktu ini kepada yang ingin melihat profile terkini saya leh lah mengunjungi Facebook saya seperti dibawah :

Search My Facebook By :
By Email : azahar_81@yahoo.com
By Name : Azahar Ukir

Tengkiu To All
Azahar Rosli
UKiR Production - UKiR Photography
Contact : +6012 258 1040
YM! : azahar_81


Sunday, 27-Sep-2009 12:14 Email | Share | | Bookmark
KUALA TERENGGANU

Model : Normie
Lokasi : Pantai Tok Jembal, Kuala Terengganu
Tujuan Gambar : Kelas Foto








PHOTOGRAPHER : AzaHaR
GROUP : UKiR
CONTACT : +6012 258 1040
YM! : azahar_81


Thursday, 21-May-2009 21:05 Email | Share | | Bookmark
WEEKEND SHOOT

Model : Dzuha & Hanna
Lokasi : Pantai Remis, Kuala Selangor
Tujuan Gambar : Outdoor Weekend Shoot












PHOTOGRAPHER : AzaHaR
GROUP : UKiR
CONTACT : +6012 258 1040
YM! : azahar_81


Wednesday, 13-Aug-2008 09:47 Email | Share | | Bookmark
Antara Duit Dan Kenangan

Untuk Apa Anda Membayar Jurugambar?

Petikan asal dari Majalah Pesona Pengantin
Oleh: Hasnuddin Abu Samah, Pengarah Urusan, Adan Impresif.

Apabila anda mengupah seorang jurugambar untuk merakamkan gambar majlis perkahwinan anda, beliau akan mengenakan sejumlah harga tertentu bagi perkhidmatannya. Sekiranya anda tidak memahami akan proses yang terlibat dalam menghasilkan gambar perkahwinan, anda tentu akan menganggap harga yang dikenakan adalah tidak setimpal. Berikut saya senaraikan 5 kos utama yang sebenarnya terlibat dalam menghasilkan gambar perkahwinan:

1) Kos Peralatan Kamera
Untuk menghasilkan gambar perkahwinan yang baik memerlukan kamera yang berkualiti. Satu set kamera digital yang baik berharga dalam lingkungan RM 10,000. Selain dari kos pembelian, kos pemeliharaan juga diambil kira. Set kamera ini perlu dinaiktaraf, diservis dan diperbaiki jika berlaku kerosakan. Peralatan digital mengalami susut nilai yang lebih cepat berbanding peralatan kamera analog. Dengan mengambil kira semua kos inilah jurugambar mengenakan harga tertentu untuk perkhidmatan mereka. Ini bermakna, selain mengupah jurugambar, anda juga sebenarnya membayar kos ‘sewa’ peralatan mereka.

2) Kemahiran Jurugambar
Untuk menjadi seorang jurugambar yang baik, seseorang itu perlulah mempunyai kemahiran fotografi yang tinggi. Selain dari itu, jurugambar juga perlu mempunyai kemahiran lain seperti kreativiti, pandai berkomunikasi, mempunyai citarasa yang tinggi dan kemahiran lain. Kemahiran ini hanya dapat dikuasai dengan pengetahuan, latihan dan pengalaman. Ini bermakna, semakin tinggi kemahiran seseorang jurugambar itu, semakin tinggi pula harga yang akan dikenakan untuk perkhidmatannya.

3) Masa Perkhidmatan
Jurugambar adalah seorang profesional. Ini bermakna, beliau hanya akan mendapat bayaran dari kerja perkhidmatan yang dilakukan. Seseorang jurugambar cuma boleh merakam gambar untuk satu majlis sahaja pada sesuatu masa. Ini bermaksud, masa adalah satu faktor yang amat bernilai kepada seseorang jurugambar. Dengan itu, jurugambar mengenakan harga untuk perkhidmatannya berdasarkan berapa lama masa yang perlu diambil untuk sesuatu tugasan.

4) Perkhidmatan Selepas Rakaman
Setelah jurugambar selesai merakam gambar untuk majlis perkahwinan anda, tugas beliau sebenarnya tidak habis di situ sahaja. Beliau perlu menyunting kesemua gambar yang telah dirakam dengan memilih gambar yang terbaik sahaja. Sekiranya perlu, gambar yang terpilih akan diperbaiki lagi dari segi kecerahan, kontras, warna, ketajaman, komposisi dan sebagainya. Seterusnya, barulah gambar anda tadi akan dicetak. Selepas cetakan gambar siap, jurugambar akan meneliti kembali kualiti cetakan gambar. Gambar yang tidak sempurna akan dicetak kembali agar mencapai tahap kualiti yang dikehendaki. Akhir sekali, kesemua gambar-gambar tersebut akan disusun ke dalam album sebelum diserahkan kepada pelanggan.

5) Kos material
Selain dari kos perkhidmatan yang disebutkan di atas, kos material juga terlibat dalam menentukan harga perkhidmatan seseorang jurugambar. Antara kos material yang terlibat ialah kos pengangkutan, cetakan gambar, album, bil telefon, kos promosi serta lain-lain kos peniagaan.

Dengan mengetahui kos sebenar yang terlibat dalam menghasilkan gambar perkahwinan, diharap anda akan lebih menghargai peranan seorang jurugambar walaupun anda terpaksa mengeluarkan sejumlah wang untuk membayar perkhidmatannya. Walau apa pun, sememangnya berbaloi untuk membelanjakan wang kepada sesuatu yang boleh anda tatap sehingga ke akhir hayat. Tambahan pula, ianya adalah gambar hari yang paling bahagia dalam hidup anda.

Jadi fikir-fikirkan lah...
Duit boleh cari, tapi kenangan manis hanya datang sekali


JG : AzaHaR
GROUP : UKIRKASIH
NO. OPIS : +6012 258 1040


[Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net